En dagstur till pittoreska byn Frigiliana

Vår boostvecka kommer bestå av en mix av olika träning, upplevelser och njutning av livet. 

En av dagarna planerar vi att ta en vandring till den underbara lilla bergsbyn Frigilana. Det blir även lunch där och lite tid för att strosa runt och upptäcka byns fina gränder, butiker, platser m.m. Sedan blir det gemensam resa hem.

 

Här kommer lite info om bergsbyn som år efter år vinner utmärkelsen som Andalusiens vackraste lilla by, så den vill vi gärna visa er. 

"Frigiliana, den pittoreska byn är en populär by för de som söker något riktigt romantiskt i typisk spansk anda, denna exceptionellt vackra by har verkligen en unik karaktär som bjuder på många olika äventyr och känslor.

Här hittar du en labyrint av kullerstensgator, med vitkalkade hus som skapar en fantastisk kontrast mot den blå himlen och de röda taken. De färgglada blomkrukorna är packade med en fantastisk blandning av bougainvillea, lavendel och jasmin som bidrar till ytterligare en extra färgklick till denna förtrollande plats.

 

För att förstå sig bättre på byn så kan dela in den i två delar. Den nya och lägre delen av byn och den äldre stadsdelen Morisco-Mudéjar som egentligen är den övre delen och dessutom det område man borde åka till.

Att vandra på gatorna bidrar till glädje på många olika sätt och ibland kan du nästan känna och tro på något sätt, att du har har åkt tillbaka i tiden, tillbaka till ett land med moriska kungadömen och spanska "conquistadorers", till en plats som känns anmärkningsvärt likt byarna i grannlandet Marocko. 
Hela känslan och atmosfären i Frigiliana är anmärkningsvärd och måste upplevas om du är i närheten.

Smala och slingrande gator döljer något som bara väntar på att utforskas. Frigiliana byggdes på en bergssida och gatorna är väldigt branta. I vissa fall så ska du tänka sig för innan du går ut på promenad på okänd mark.

Att staden är belägen trehundra meter över havet gör att utsikten från Frigiliana blir spektakulär. På en klar vinterdag så är den nordafrikanska kusten synlig och utsikten över Nerja och den omgivande landsbygden kan inte bli mycket bättre än den du hittar från Frigiliana.

 

Historiska och kulturella händelser i Frigiliana

 • De platser av historiskt intresse inkluderar Fuente Vieja (den gamla fontänen), Iglesia San Antonio (kyrkan), Real Expósito, kapellet Santo Cristo de la Caña och renässans-slottet av grevarna av Frigiliana.
 • Casa Solariega de los Condes även känd som El Ingenio (kvarnen) byggdes i slutet av 1600-talet av familjen Manrique de Lara. De planterade ett sockerrörsplantage här och etablerade en sockerfabrik. I byggnaden finns fortfarande en melassfabrik vid namn Ingenio Nuestra Señora del Carmen, den sista av sitt slag i Europa.
 • Casa del Apero byggdes i början av XVII-talet och det är här man hittar turistbyrån, stadsbibliotek, Frigilianas alla  historiska arkiv och byns historiska museum. Museet är värd en titt och är dessutom det första arkeologiska museumet i Axarquía.
 • El Torreón är en annan intressant plats, belägen i den gamla stadsdelen Mudéjar, strax utanför Calle Real. Platsen har tidigare varit ett spannmålsmagasin men är idag en del av ett hus. Den pittoreska gården nås via en anläggning fylld med valv som skyltar "El Torreón."
 • Ett besök i resterna av den gamla moriska borgen på toppen av byn. Inte mycket är kvar av slottet som förstördes när morerna drevs ut, men utsikten är fantastisk.
 • Tres Culturas, kulturfestival. som firas den sista veckan i augusti är en av Frigilianas största händelser.
 • Frigiliana skyddshelgon är San Sebastian och firandet i hans ära äger rum den 20 januari. En annan stor händelse på Frigiliana årliga kalender är den 13 juni, då hålls den lokala ferian eller stadens lokala festival som du annars kan kalla den.

Vad kan du göra i Frigiliana?

 • En av favoriterna som alltid, är att vandra gatorna genom den prisbelönta grannskapet i Mudéjar .
 • Lunch eller tapas med en utsikt som gör att man tappar andan. Många av de restauranger och barer har takterrasser med utsikt över byn och dalen nedanför. Rekommenderat är La Taberna del Sacristan (Plaza de la Iglesia, 3) och The Garden Restaurant (Calle Santo Cristo s / n - thegardenfrigiliana.com). Båda erbjuder en fantastisk utsikt och dessutom utsökta rätter i samma klass. Om du är sugen på något enklare som tapas så är Restaurante Al Fuente (Calle Real 32) och sötsakerna hittar du i butiken La Tienda (Calle de la Iglesia 7) som är utsökta.

 • Det finns tolv keramiska plattor som går att beskåda i den gamla delen av byn. De berättar historien om de moriska upproren och de sista striderna som utkämpades i området.
 • Den bohemiska atmosfären i byn har lockat några kända konstnärer och fotografer genom åren, bland annat Arne Haugen Sørensen, Klaus Hinkel, Penelope Wurr och Miro Slavin. Det finns regelbundna utställningar i Casa del Apero och i privata gallerier runt omkring.
 • Kom ut i naturen. Frigiliana är en perfekt utgångspunkt för att utforska den omgivande Sierra de Tejada Almijaras naturpark. Vandring blir inte mycket bättre än så här"

 

har du frågor till oss, så kontaktar du oss på egotrippen@mail.com eller kikar inpå vår Facebookgrupp 

 

 

text och bild

 

12 feb 2018