Gambas Pil Pil...

På plats i Almunecar, när vi har vår boost vecka, så är en av favoriterna du hittar överallt Pil Pil räkor. Goda, pinfärska, heta vitlöksräkor. Här kommer några recept hur du gör dem själv, eller ha något att se fram emot och du är med oss i April :) 

 

Räkor frästa i olja med chili och vitlök! Mums! Det ska vara mycket vitlök, och mycket chili.I hela Spanien hittar du tapas, och Gambas /Räkor som oftast kommer i het olja, med vitlök och chilismak. 
På Sydkusten kallas de för Pil Pil, och är helt underbart goda. Kan du nu inte sticka till Spanska sydkusten och prova, så gör du dem superenkelt själv. Du behöver rå stora räkor. Viktigt att de är råa, annars blir det ingen hit.

När man får en tallrik Pil Pil, så fräser det verkligen om den, och det är hett, hett, hett..

Det finns en massa likvärdiga recept, de 4 ingredienserna som måste ingå är Bra olivolja, Råa fina räkor, vitlök & chili. har du dessa 4 så är du hemma, sen kan man spats till det på olika sätt, här kommer lite tips. Man kan välja att göra dem i ugnen, eller direkt i stekpannan.  Det 4 lokala personer som delar med sig av sina recept. En del tillsätter citron / vin /persilja etc..


Gör så här:
1) i ugn

Skiva fyra-fem vitlöksklyftor och pressa 2-3 klyftor i oljan. Lägg i 5-6 st chilipeppar hela och krossa i 2-3 st. Lägg i de skalade räkorna och rör runt. Avsluta med några rediga smörklickar. Salta efter behov. Sätt in i ugnen på 200 grader, tag ut när oljan börjar koka. 

2) i Panna

Skala räkorna. Hacka vitlök. Skölj och grovhacka persiljan.
Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt salt, chiliflakes, rör, sedan hackad vitlök. Fräs snabbt. Pudra över lite Piemento dulce ( = paprikapulver). Fräs. 
Lägg i räkorna och tillaga dem tills de är rosa. 

3) i Panna

Mycket vitlök ( hälften skivad och hälften pressad) stekt på svag värme några min tillsammans med hackad chili efter smak. Tillsätt vitt vin och Piemento dulce ( = paprika pulver)  och reducera vätskan till hälften. Tillsätt god olivolja och hetta upp snabbt. Smak av med salt och ev lite citron. Tillsätt skadade räkor och värm < 30 - 50 sek beroende på mängden räkor. ha gärna färdig värmda lerskålar i ungen som du häller över den i innan servering. 

4) i Panna...
Observera att det skall vara RÅA räkor. Annars blir inte rätt. Jag kokar upp olivolja med skivad vitlök efter smak tillsammans med en chilifrukt, liten. När det blivit riktigt hett och oljan tagit smak av kryddorna lägger jag i räkorna, Langostinos (en typ av räka som finns i Spanien)  gillar jag, Låter de få ett uppkok......klart. Gör det i stekpanna men serverar i lerskålar, varma. Salt efter smak.
Text & bild från: A Healthier lifestyle
24 jan 2018